Hoppa till innehåll

Laddbox med lastbalansering

Vill du undvika överbelastning och ladda så effektivt som möjligt? Då passar en laddbox med lastbalansering dig och under denna sidan ska vi gå igenom hur lastbalansering till laddboxar fungerar och tar reda på om du är i behov av det!

Uppdaterad: oktober 8, 2023

Vad innebär lastbalansering till laddbox?

Lastbalansering till laddbox är en teknologi som används för att fördela belastningen när du laddar elbilen. Funktionen är att du inte ska överskrida huvudsäkringen och orsakar en överbelastning som får proppen att gå i din bostad.

En laddboxen med lastbalansering mäter därför din elförbrukning ständigt under laddningen och fördelar beroende på förbrukningen olika mycket ström till laddningen. Det passar därför bra till dig som har en liten huvudsäkring då du riskerar att överbelasta systemet enklare. Förbrukar du mycket övrig elektricitet i huset så minskar laddningshastigheten, men förbrukas det lite så ökar hastigheten. Du optimerar med andra ord din laddning med lastbalansering så att du alltid laddar på högsta möjliga förmåga utan att huvudsäkringen går.

Fördelar med laddboxar med lastbalansering

Vilka är egentligen fördelarna med att välja en elbilsladdare som har en lastbalansering då? Det finns många fördelar med att använda lastbalansering och nedan går vi igenom de främsta enligt oss på laddboxarna.com.

Sänk elkostnaden

Du kan sänka elkostnaden genom att lastbalanseringen fördelar belastningen jämnt under en längre period. Det gör att du undviker ett högt effektuttag, alltså en hög belastning under ett visst tillfälle vilket i sin tur höjer effektavgiften. På detta sättet kan det ses som en investering att skaffa lastbalansering till din laddbox. Men det är en långsiktig investering som samtidigt medför en säker och stabil laddning.

Undvik överbelastning

Kör du diskmaskinen eller förbrukar mycket el på annat sätt samtidigt som du laddar elbilen kan proppen gå på grund av överbelastning. Då har du överstigit huvudsäkringen för bostaden och då går huvudsäkringen för att förhindra olyckor som bränder. Med en laddbox som har lastbalansering undviker du dock detta då du anpassar laddningseffekten beroende på hur hög övrig förbrukning är. Lastbalanseringen ser alltså till att ni aldrig förbrukar mer ström än huvudsäkringen klarar av.

Ladda effektivare

En annan fördel är att det effektiviserar och optimerar laddningen av din elbil. Detta innebär att det kommer gå snabbare att bilen vilket sparar tid åt dig och gör det mer bekvämt att ha en elbil.

Vilken slags lastbalansering ska du välja?

De vanligaste typerna av lastbalansering som man pratar om när det kommer till laddboxar är statisk och dynamisk men det finns även manuell lastbalansering. Vi går igenom allt du behöver veta för att välja rätt nedan:

Dynamisk lastbalansering

Dynamisk lastbalansering betyder att laddningen justeras dynamiskt beroende på hur stor den övriga elförbrukningen är. Finns det mycket kapacitet kvar kommer laddningseffekten öka och tvärtom minska om övrig belastning ökar. Fördelen med dynamisk lastbalansering är att den utgår ifrån övriga belastning och ser till att överbelastning aldrig sker.

Statisk lastbalansering

Statisk lastbalansering används istället när du har fler än en laddbox på samma ställe. Då kan du sätta en maxeffekt för alla tillsammans och beroende på hur många bilar som laddas samtidigt justeras effekten. På grund av att du har satt en maxeffekt för anläggningen ska inte en överbelastning ske men på grund av att den inte tar hänsyn till övrig belastning skulle det kunna ske.

Manuell lastbalansering

När du själv via en ansluten app väljer laddningseffekten så använder du manuell lastbalansering. Detta är inte så populärt och kräver att du själv väljer till exempel en högre effekt under natten och lägre under dagen.

Jämför kostnad på lastbalansering

Vi har genomfört en komplett jämförelse mellan olika laddboxar som inkluderar lastbalansering. Du kan se det kompletta priset inklusive installation efter avdrag samt hur mycket lastbalanseringen kostar efter avdrag. Vi inkluderar även andra viktiga saker som vilken typ av ladduttag, laddningseffekten och antal faser.

Du kan utifrån jämförelsen se att tillägget lastbalansering kostar runt 5000 kr och därmed betalar du runt 2500 kr efter skatteavdraget på 50 %.

Laddbox:Komplett prisPris för lastbalanseringTypkWFas
Easee Lite8295 kr1915 kr211enfas och trefas
Charge Amps Halo10 594 kr2995 kr23,7enfas
Charge Amps Aura17 031 kr2995 kr222enfas och trefas
Zaptec Go9154 kr2598 kr222enfas och trefas
Garo Entity Pro13 838 kr2495 kr222enfas och trefas
Jämförelse från laddboxarna.com mellan laddboxar med lastbalansering

När passar lastbalansering till laddbox?

Lastbalansering till laddboxen kan vara nödvändigt för dig som har en låg huvudsäkring. Annars riskerar du att överbelasta elnätet om du förbrukar el genom andra apparater samtidigt. Det är ofta även billigare att köpa till lastbalansering än att betala mer till elnätsbolaget för att skaffa en huvudsäkring med er Ampere.

Men som sagt passar det inte endast bra till dig som har en låg huvudsäkring. Det passar även dig som vill ha så effektiv och smidig laddning som möjligt och aldrig behöver oroa sig för en överbelastning.

Exempel på laddboxar med lastbalansering

På de flesta laddboxarna går det att välja till lastbalansering som en tilläggstjänst när du ska beställa boxen. Detta gör att det finns många olika alternativ och nedan har vi samlat några populära val:

 • Easee Lite – Ny och modern
 • Charge Amps Aura – Dubbla uttag och hög effekt
 • Charge Amps Halo – Snygg design och användarvänlig applikation
 • Zaptec Go – Billig och populär
 • Garo Entity Pro – Modern med smarta funktioner
 • Garo GTB Twin – Två uttag och effektiv lastbalansering
  Charge Amps Aura
  • Kan ladda 2 bilar samtidigt
  • Lastbalansering
  • Smidig kontroll via mobilen
  Pris: 12 999 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Zaptec Go
  • Passa alla bilar
  • Liten
  • Modern och effektiv
  Pris: 5995 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Garo Entity Pro
  • Hög effekt (22 kW)
  • Laddar bilen när det är billigast
  • Modern och lyxig
  Pris: 11 268 kr
  kW: 22
  Typ: 2

Vad är inbyggd lastbalansering?

Du behöver inte lägga till lastbalansering som ett tillval som installeras i samband med din laddbox utan den är inbyggd i laddboxen. Det är dock inte så många laddboxar som har inbyggd lastbalansering då inte alla behöver lastbalansering. Har den lastbalanseringen redan inbyggd så kommer kostnaden för installationen av lastbalansering räknas med i priset, vilket kan få de att se lite dyrare ut.

Exempel på laddboxar med inbyggd lastbalansering

Nedan har vi samlat två exempel på populära laddboxar med inbyggd lastbalansering.

  Zaptec Pro
  • Tål kallt klimat
  • 5 års garanti
  • Säker laddning
  Pris: 10 805 kr
  kW: 22
  Typ: Typ 2
  Zappi V2
  • Kan kopplas till solceller
  • Smart applikation
  • Lastbalansering
  Pris: 13.300 kr
  kW: 22
  Typ: Typ 2

Vanliga frågor

Vad är lastbalansering?

Det är ett tillägg som går att välja till på de flesta laddboxarna. Själva funktionen innebär att laddningen anpassas utefter hur mycket övrig el som förbrukas så att huvudsäkringen aldrig går.

Varför ska man skaffa laddbox med lastbalansering?

Som sagt gör det att laddningen av din bil inte kan orsaka en överbelastning, vilket gör laddningen säkrare. Lastbalanseringen gör även laddningen mer effektiv och smidig vilket kan spara in energi och därmed pengar åt dig. Har du två elbilar som du laddar samtidigt med en laddbox med dubbla uttag ökar risken för överbelastning då du förbrukar mycket ström.

Finns det laddboxar med inbyggd lastbalansering?

Ja, det finns och då behöver du inte installera det separat när du beställer boxen. Dock är de inte så vanliga men två exempel är: Defa Erange IQ och Zappi V2.

Hur mycket avdrag får man på lastbalansering?

Köper du laddbox och installation från samma företag har du rätt till det gröna avdraget för hela kostnaden. Du får alltså 50 % i skatteavdrag även på lastbalanseringen om du köper den tillsammans med laddbox och installation från ett och samma företag.

Är effektvakt och lastbalansering samma sak?

Ja, det är två olika ord för samma sak och effektvakt brukar användas när man pratar om annat än laddboxar i hemmet.

Vilken typ av lastbalansering är bäst?

För dig som är en privatperson och ska skaffa en laddbox till hemmet är dynamisk lastbalansering bäst anser vi på laddboxarna.com. Detta innebär att laddningen även tar hänsyn till övrig förbrukning och förhindrar på detta sättet att proppen går.

Har alla laddboxar lastbalansering som tillval?

Nej, alla laddboxar har inte lastbalansering som ett tillval men en hel del har det. Se därför till att laddboxen som du tänker välja har lastbalansering om du är i behov av det.

Innehållsansvarig:
Alexander Lundbom

Alexander

Alexander Lundbom är grundare och skribent på laddboxarna.com. Han har ett intresse för hållbarhet och vill därför hjälpa dig hitta rätt laddbox.

Mer om Alexander

Uppdaterad senast 2023-10-08