Hoppa till innehåll

Installera laddbox

Vill du ladda din elbil snabbt hemma och funderar på att installera laddbox? Vi har tagit fram en komplett guide kring hur det går till och vad du behöver tänka på innan och under en installation. Du hittar även hur mycket kostnaden är och vad du kan göra för att komma undan så billigt som möjligt!

Uppdaterad: december 23, 2023

Populära laddboxar att installera

  Zaptec Go
  • Passa alla bilar
  • Liten
  • Modern och effektiv
  Pris: 5995 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Charge Amps Halo
  • Wifi uppkoppling
  • Återvunnen aluminium
  • Klarar upp till -25 grader
  Pris: 7715 kr
  kW: 11
  Typ: 2
  Charge Amps Aura
  • Kan ladda 2 bilar samtidigt
  • Lastbalansering
  • Smidig kontroll via mobilen
  Pris: 12 999 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Garo Entity Pro
  • Hög effekt (22 kW)
  • Laddar bilen när det är billigast
  • Modern och lyxig
  Pris: 11 268 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Tesla Wall Connector
  • Billig
  • Hög effekt
  • fast kabel (7,3 m)
  Pris: 5995 kr
  kW: 22
  Typ: 2

Installera laddbox: En komplett guide

Nedan har vi skapat en steg för steg guide kring att installera en laddbox. Dock skiljer sig processen något beroende på vilken laddbox du väljer, hur din bostad ser ut och vilket företag du väljer. Men nedan får du en aning om hur en installation brukar gå till.

Tid som behövs: 5 minuter

Installation av en laddbox:

 1. Planera

  Först så behöver du se över vart du ska placera din laddbox. Det är förmånligast att placera den på en vägg i närheten av parkeringen då det innebär att du slipper gräva och montera en laddstolpe.

 2. Välj laddbox och installatör

  När du vet vart du vill placera laddboxen gäller det att ta hitta en lämplig laddbox som vill installera. Se till att du kollar in vårt test över vilken som är de bästa laddboxen för att hitta rätt. När du hittat laddboxen som passar dig kan du välja installationen som en tilläggstjänst.

 3. Kontakta företaget

  Ta sedan kontakt med företaget som du vill ska sköta installationen och då brukar de ta mått och se över om platsen fungerar.

 4. Installation sker

  När planeringen och förberedelserna är klara så bokar ni in en tid för installation. Då dras en kabel mellan din elcentral och där laddboxen ska placeras. På grund av detta så behöver alltid en installation av laddbox göras av en certifierad elektriker. Efter kabeln är på plats ser även installatören till att laddboxen kommer upp på vägen och sitter stabilt.

 5. Testa laddaren

  När installationen är klar är det dags att testa laddaren för att se till att den fungerar. Efter det så är alla klart och du kan nu ladda elbilen smidigt i hemmet.

Fördelar med att installera en laddbox

Så varför ska man egentligen installera en laddbox när man kan ladda i ett vägguttag eller på en laddstation. Vi har samlat fördelarna i en lista nedan:

 • Laddar betydligt snabbare än vägguttaget
 • Säkrare än vägguttag
 • Kan ladda i hemmet eller på jobbet
 • Kan styra och schemalägga laddningen (vissa laddboxar)

Jämför kostnad för att installera laddbox

Allra vanligast är att du köper en laddbox och installation samtidigt då detta ger dig högst skatteavdrag. Vi kollar på vad kostnaden för att köpa och installera en laddbox är.

Som du kan se räknar vi på att själva installationen kostar dig 7000 kr innan avdrag vilket är en rimlig kostnad. Sedan skiljer sig kostnaden för laddboxen mellan 6000 – 10 000 kr beroende på vilken du väljer.

Sammanfattningsvis kostar det med installation och laddbox sammanlagt runt mellan 6500 – 8500 kr.

Kostnad installationKostnad laddboxTotala kostnaden (efter skatteavdrag 50 %)
7000 kr6000 kr6500 kr
7000 kr8000 kr7500 kr
7000 kr10 000 kr8500 kr
7000 kr15 000 kr11 000 kr
Tabell 1.1 – Kostnad för att installera laddbox.

Skatteavdrag för installation

Köper du Installationen och laddboxen av samma företag har du rätt till 50 % avdrag för hela kostnaden. Detta innebär att du får 50 % skatteavdrag på installationen och den kostar därför endast hälften av det som står. Dock kan du som max få 50 000 kr i avdrag per år och du kan läsa mer om detta på vår guide om bidrag för laddboxar.

Tänk på detat när du installerar en laddbox

Vi har nedan samlat tips och saker att tänka på innan du väljer att installera en laddbox:

 • Välj rätt effekt – Att installera en laddare som har såpass hög effekt att du inte kan nyttja den tillfullo är ett dåligt val. Detta då den kostar mer än en svagare laddare som du får samma effekt av i så fall och sparar pengar med. Samtidigt är det dåligt att välja en laddare med alldeles för låg effekt då det kommer göra laddningen långsam.
 • Tänk på vilken kontakt du har – Det viktigaste är att du väljer en laddbox som har en ett uttag som matchar din bils laddkabel. Det finns typ 1 och typ 2 kontakt och du kan läsa mer om detta i vår guide om laddkablar till elbilar.
 • Behövs jordbrukare – Det behövs alltid jordbrytare när du installerar en laddbox men ibland är de redan inbyggda. Se till att du kollar upp om det behövs läggas till och gör det isåfall vid installationen.
 • Köp av samma företag – Köp installationen och laddboxen av samma företag. Enligt de nya reglerna kring skatteavdrag så behöver du göra detta för att få 50 % skatteavdrag. Gör du inte det får du endast dra av 30 % av kostnaden.

Installera en laddstolpe

Har du ingen vägg som du kan placera laddboxen på måste du istället installera en laddstolpe. Det innebär att du måste gräva för att kunna montera en stolpe där laddboxen ska kunna sitta på. På grund av detta så blir installationen av en laddstolpe betydligt dyrare än endast en laddbox. Du får dock dra av 50 % av hela den totala kostnaden. Men på grund av den stora prisskillnaden så försöker de flesta skaffa en laddbox utan stolpe om det är möjligt.

Vad ingår i en installation?

När du väljer en vanlig installation till en laddbox så ingår en del saker men inte montering av en stolpe. Du kan läsa mer om vad som ingår i lista nedan:

 • Elektrisk installation mellan elcentral och laddbox
 • Sätter upp laddboxen åt dig
 • Test så att det fungerar
 • Jordfelsbrytare A brukar ingå om det behövs
 • Städning till viss del

Vanliga frågor

Vad kostar en laddbox samt installation?

Det varierar beroende på vilken laddbox du väljer att installera. I snitt kostar en laddbox och installation dock runt 7000 kr efter skatteavdrag.

Kan du installera en laddbox själv?

Om du är en certifierad elektriker kan du göra det men annars behöver du anlita en sådan. Installationen kräver nämligen att du drar elektriska kablar och har erfarenhet inom området.

Bör du installera laddbox på 3-fas?

Ja, vi anser att du bör göra det då 3-fas behövs för att ladda på en högre effekt. Även om din nuvarande elbil inte klarar av att laddas på såpass hög effekt är det dock ett sätt att förbereda för framtiden.

Hur långt tid tar det att installera laddbox?

Med en certifierad elektriker som är van vid att installera laddboxar så går ofta processen fort. Men det är bra att ha några timmars utrymme för installationen då den i snitt tar runt 2 timmar att genomföra.

Hur köper och installerar du en laddbox?

Jämför laddboxar i vår topplista ovan tills du hittar den som passar dig. Klicka dig sedan vidare till återförsäljaren som säljer laddboxen, men de sköter även installationen. Du behöver alltså endast välja laddbox och sedan sköts installation och avdrag av återförsäljaren.

Behöver du bygglov för att skaffa laddbox?

För de allra flesta privatpersoner så krävs det inget bygglov för att installera en laddbox. Men beroende på hur laddboxen ser ut och hur det påverkar miljön runtom den så kan det krävas i enstaka fall. Se till att kolla upp om du behöver ett bygglov innan du installerar din laddbox.

Innehållsansvarig:
Alexander Lundbom

Alexander

Alexander Lundbom är grundare och skribent på laddboxarna.com. Han har ett intresse för hållbarhet och vill därför hjälpa dig hitta rätt laddbox.

Mer om Alexander

Uppdaterad senast 2023-12-23