Hoppa till innehåll

Laddkabel till elbil

Har du en elbil som du vill kunna ladda? Då behöver du en laddkabel som är kompatibel med just din bil. Som tur är har vi tagit fram en komplett guide på denna sidan för att du ska kunna hitta rätt laddkabel!

Uppdaterad: oktober 8, 2023

Olika laddkablar till elbilar

När det kommer till olika typer av laddkablar är det framförallt två stycken du kan välja mellan. Det finns laddkablar av typ 1 kontakt och typ 2 kontakt och beroende på vilken elbil du har så passar en utav dessa dig.

Laddkabel med typ 1 kontakt

Typ 1 kontakt på laddkablar är vanligast förekommande i Nordamerika och Asien. Det användes även på elbilar i Europa för många år sen men har nu tagits bort. Laddkablarna används också till laddare som har en lägre effekt och passar därför till mindre elbilar bättre.

Har du en äldre elbil kan det däremot vara så att du behöver en typ 1 kontakt på laddkabeln.

Laddkabel typ 2

Laddkablar med typ 2 kontakt är numera standard i Europa och har du köpt en nyligen producerad elbil eller laddhybrid är det troligen typ 2 du ska ha. Typ 2 laddkabeln klarar av betydligt högre effekt och används därför idag till de flesta elbilar. Den klarar även av att justera laddningseffekten och pausa laddning genom inbyggd kommunikation.

Samtidigt används den för att den stödjer både växel och likström samt enfas och trefas.

Schuko – laddkabel för vägguttag

Det går även att ladda elbilen via ett ladduttag och dessa kablar kallas för schuko och kan ha antingen en typ 1 eller typ 2 kontakt.

Dock är det inget vi rekommenderar att du gör då det först och främst kan orsaka överbelastningar och därmed bränder. Att ladda elbilen i vägguttaget tar även betydligt längre tid då du laddar med enfas. Har du en laddbox med 22 kW kan du ladda 10 gånger snabbare än ett vägguttag. Det kan dock vara bra att ha en sådan kabel om det skulle ske något med din laddbox. Då kan du bli tvungen att ladda via vägguttaget under en kortare period.

Välj en laddkabel som passar till din bil

Så nu när du vet vilka olika typer av kablar som finns är det dags att välja rätt laddkabel för just din elbil. Då finns det vissa aspekter du måste räkna med för att det ska bli rätt. Vi har samlat en lista nedan med det du behöver veta:

  • Välj en laddkabel med rätt kontakt, alltså antingen typ 1 eller typ 2 uttag.
  • Hitta rätt effekt på laddkabeln, först och främst är det antingen mellan enfas och trefas du ska välja mellan. De flesta laddboxarna klarar av båda och därför är det förmånligt med en kabel som klarar av att ladda med trefas då det går snabbare.
  • Laddkablarna är också olika långa och det kan vara bra med en lång laddkabel. Även fast du kanske inte behöver den nu kan det behövas om du har gäster med elbil som har uttaget där bak på bilen.

Topplista – Populära laddkablar till elbilar

Det finns många olika kablar att välja mellan till din elbil och de flesta tillverkas av samma företag som gör laddboxarna. Vi har samlat populära laddkablar i en lista nedan:

  • Easee laddkabel – välj mellan enfas och trefas samt 7.4 kW eller 22 kW (typ 2)
  • Zaptec laddkabel – välj mellan typ 1, enfas och 7,4 kW eller typ 2, trefas och 22 kW
  • Tesla laddkabel – välj mellan typ 2 kabel som har 11 eller 22 kW.
  • eConnect – finns många att välja på

Vanliga frågor

Vad är en laddkabel till en elbil?

Det är kabeln som du använder för att koppla in din laddbox till din elbil. Detta är alltså en del av laddningen och det krävs att den är anpassad utefter vilken effekt som ska användas.

Vad kostar en laddkabel?

Beroende på vilken effekt du behöver så skiljer de sig något men generellt sett ligger de mellan 2000-3500 kr.

Hur länge håller en laddkabel till elbil?

Hur länge kabeln håller beror på hur du förvarar och underhåller den. Dock ska en laddkabel till en elbil vara av hög kvalité och tåla kallt och hårt väder.

Vilken laddkabel är bäst?

Det finns ingen laddkabel som är bäst för alla utan det beror på vilken bil du har. Har du en relativt ny bil är det däremot en laddkabel med typ 2 uttag som du vill köp för att den ska vara kompatibel.

Innehållsansvarig:
Alexander Lundbom

Alexander

Alexander Lundbom är grundare och skribent på laddboxarna.com. Han har ett intresse för hållbarhet och vill därför hjälpa dig hitta rätt laddbox.

Mer om Alexander

Uppdaterad senast 2023-10-08