Hoppa till innehåll

Laddstolpe till elbil

Har du ingen vägg för att montera en laddbox och vill kunna ladda elbilen? Då passar en laddstolpe till elbil utmärkt och under denna sidan kommer vi på laddboxarna.com gå igenom hur det fungerar och vilka alternativ du har! Är du redo?

Uppdaterad: december 23, 2023

Laddare till laddstolpar 2024

  Zaptec Go
  • Passa alla bilar
  • Liten
  • Modern och effektiv
  Pris: 5995 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Garo Entity Pro
  • Hög effekt (22 kW)
  • Laddar bilen när det är billigast
  • Modern och lyxig
  Pris: 11 268 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Charge Amps Halo
  • Wifi uppkoppling
  • Återvunnen aluminium
  • Klarar upp till -25 grader
  Pris: 7715 kr
  kW: 11
  Typ: 2
  Charge Amps Aura
  • Kan ladda 2 bilar samtidigt
  • Lastbalansering
  • Smidig kontroll via mobilen
  Pris: 12 999 kr
  kW: 22
  Typ: 2
  Zaptec Pro
  • Tål kallt klimat
  • 5 års garanti
  • Säker laddning
  Pris: 10 805 kr
  kW: 22
  Typ: Typ 2

Vad är en laddstolpe?

En laddstolpe är en konstruktion som bestå av en stolpe som sitter nere i marken och sedan är en laddbox installerad på den. Det är alltså vad som används om du inte har en vägg i närheten för att installera en laddbox. Därför är det vanligt förekommande i garage och för bostadsrättsföreningar som inte har lämpliga väggar i närheten.

Hur mycket kostar en laddstolpe?

Så vad kostar en laddstolpe? Beroende på vilken stolpe och tillhörande laddbox du väljer så skiljer sig priset en hel del. Utöver det så tillkommer också en del arbete, både för installation av stolpen och sedan laddboxen.

Själva stolpen till laddstolpen är ofta ganska dyr och kostar runt 3000-5000 kr. Utöver detta så krävs det att du gräver en del för att kunna montera stolpen i marken stabilt. När stolpen väl är på plats behöver du köpa en laddbox och även installation till den. Allt som allt kan en laddbox och stolpe samt installation hamna på runt 8000 kr efter skatteavdrag om du väljer en billig laddbox.

Skatteavdrag på stolpen och laddaren

Köper du laddboxen och installation vid samma tillfälle och från samma företag är du berättigad bidrag för laddbox. Det innebär att om du lägger till en laddstolpe på detta så har du rätt till 50 % i avdrag på den kostnaden. Därför behöver du endast betala 50 % av kostnaden för en laddstolpe då företaget tar ut den andra halvan av skatteverket.

Vem behöver en laddstolpe till sin elbil?

Som privatperson passar det bra att köpa laddstolpe om du har en parkering utan en vägg i närheten. Då har du ingenstans att placera laddboxen och behöver därför montera en stolpe till det. Det är även vanligt att företag använder laddstolpar i stora garage som också har brist på lämpliga väggar att placera laddboxar på. Utöver detta så är det vanligt att bostadsrättsföreningar installerar laddstolpar.

Dock anser vi på laddboxarn.com att nästan alla bör välja en laddbox istället för en laddstolpe om möjligheten finns. Själva stolpen kostar nämligen runt 3000-5000 kr innan skatteavdrag och du behöver därför betala mellan 1500-2500 kr efter avdrag extra. Detta är onödiga pengar och finns det en vägg i närheten som du kan placera laddboxen på bör du istället göra det. Du kan läsa mer och jämföra olika laddboxar på vår startsida.

 • Parkeringar utan väggar
 • Privatperson med parkering utan vägg
 • Bostadsrättsföreningar
 • Företag

Installera en laddstolpe hemma

Kolla först upp så att du inte har någon vägg i närheten där en laddbox istället kan placeras. Hittar du en lämplig plats på en vägg slipper du installera stolpen och slipper en stor del kostnader.

Är du tvungen att skaffa en laddstolpe så är det viktigt att du jämför olika alternativ innan du bestämmer dig. Se till att kolla upp faktorer som pris för stolpen men även effekt på laddboxen och om det ingår en applikation. Glöm heller inte välja till de tillägg som du behöver som till exempel lastbalansering och extra funktioner.

Nu är det dags att installera stolpen, kom ihåg att installationen av en laddstolpe alltid ska göras av utbildade elektriker. Det krävs att det dras en kabel från elnätet till där laddstolpen ska sitta först och sedan behöver stolpen och boxen installeras.

Topplista över laddstolpar

Det finns många olika stolpar att välja mellan och nästan alla företag som gör elbilsladdare har också sina egna stolpar. Vi har nedan skapat en lista över alternativ och vilket företag de kommer ifrån:

 • Onepole 2.0 (Zaptec)
 • Zaptec Column Premium (Zaptec)
 • Easee laddstolpe
 • Charge Amps Aura laddstolpe

Laddstolpe till bostadsrättsförening (BRF)

Det är vanligt att bostadsrättsföreningar skaffar laddstolpar till sin fastighet. Processen är att likställa med när en privatperson skaffar en laddstolpe och företaget som sköter installationen brukar ta hand om det mesta jobbet.

Dessutom finns det enkla system för att kunna sköta debiteringen för laddningen om inte alla i bostadsrättsföreningen laddar lika mycket. Hur laddstolparna ska finansieras är dock personligt och något ni inom bostadsrättsföreningen för enas om. Men glöm inte att ansöka om avdrag för kostnaderna då ni kan få 50 % tillbaka, upp till 15 000 kr per laddare.

Vanliga frågor

Är laddbox och laddstolpe samma sak?

Nej, en laddstolpe inkluderar även en stolpe som laddboxen installeras på. Därför passar den dig som inte har en lämplig vägg där laddboxen kan placeras.

Hur mycket kostar en laddstolpe?

Det beror på vilken du väljer men du kan räkna på runt 8000 kr efter skatteavdraget. Stolpen brukar kosta runt 2000 kr efter avdrag och sedan kostar en laddbox och installation minst 6000 kr till efter avdrag.

Vilka säljer laddstolpar?

Ofta går det att köpa en laddstolpe som tillval till en laddbox. Företagen som installerar laddarna brukar även tillverka egna stolpar som är kompatibla med sina boxar.

Vad är skillnaden mellan en laddstolpe och ladda i vägguttaget?

Att ladda elbilen i vägguttaget är både farligt då det kan leda till överbelastningar och mycket långsamt. Väljer du en laddstolpe istället kan du ofta ladda runt 10 gånger snabbare än vägguttaget tillåter.

Varför finns laddstolpar?

Anledningen till att det finns laddstolpar är att det i vissa fall inte finns en vägg att montera laddboxen på i närheten av parkeringen där bilen står. Då behövs en stolpe som laddboxen kan installeras på för att du ska kunna ladda elbilen när den är parkerad.

Innehållsansvarig:
Alexander Lundbom

Alexander

Alexander Lundbom är grundare och skribent på laddboxarna.com. Han har ett intresse för hållbarhet och vill därför hjälpa dig hitta rätt laddbox.

Mer om Alexander

Uppdaterad senast 2023-12-23