Hoppa till innehåll

Bidrag för laddbox

Funderar du på att köpa en laddbox så vill du nog få reda på vilka bidrag du har rätt till. Vi har samlat all information du behöver på denna sidan om det nya gröna skatteavdraget för dig som köper en laddbox! Redo att ta reda på hur mycket bidrag du får?

Uppdaterad: december 23, 2023

Hur funkar bidrag för laddbox 2024?

Sedan första januari 2021 så har ladda-hemma stödet tagits bort och istället gäller nu det ”gröna avdraget”. Avdraget ger dig som köper en laddbox och installation av samma företag 50 % i skatteavdrag. Man kan alltså säga att det kostar hälften så mycket som det står när du köper en laddbox + installation. Om inte återförsäljaren redan räknat med bidraget i priset, vilket de ofta kan göra då avdraget sker automatiskt för dig.

Det viktigt att komma ihåg att du som max kan få 50 000 kr i skatteavdrag per år och person. Men det är mer än tillräckligt oavsett vilken laddbox du köper.

Avdraget dras som sagt av vid köpet och fungerar som ett vanligt ROT eller rut-avdrag. Du betalar därför endast halva kostnaden och leverantören begär sedan ut den andra halvan av skatteverket. Det står ofta tydligt om återförsäljaren har räknat med avdraget i priset. Oftast läggs avdraget först till om du väljer laddbox + installation och ska betala, då avdraget endast gäller om du köper både installationen och laddaren av samma företag.

Vad gäller det gröna avdraget för?

Som sagt gäller det för köp av laddbox och installation men inte till exempel resekostnader, projektering eller utrustning. Dock brukar dessa kostnader inte tillkomma vid ett köp av en laddbox.

Gäller för:

 • Köp av laddbox
 • Installation

Gäller inte:

 • Utrustning, projektering och resekostnader

Skattavdrag sker automatiskt

För att du ska förstå enklare hur det hela går till har vi på laddboxarna.com skapat en steg för steg guide nedan:

Tid som behövs: 1 minut

Så här går det till:

 1. Hitta rätt laddbox

  Leta runt bland olika laddboxar och jämför alternativen för att hitta rätt. När du hittat det rätta valet så beställer du laddboxen och installationen av samma företag, så att du blir berättigad skatteavdraget.

 2. Betala endast halva kostnaden

  När du ska betala kommer plötsligt summan vara hälften så stor som laddboxen och installationen kostar. Detta eftersom du endast behöver betala ena halvan på grund av skatteavdraget.

 3. Leverantören får betalt för den andra halvan

  Leverantören tar nu och kräver den andra halvan av kostnaden ifrån skatteverket. Efter skatteverket sett till att du uppnått kraven och har rätt till avdraget betalar de ut pengarna till leverantören.

 4. Laddboxen levereras och installeras

  Snart så levereras din nya laddbox och leverantören hjälper till med installationen, du kan läsa mer om hur detta går till på vår guide om att installera laddbox.

Krav på bidrag för laddbox

Det enda kravet egentligen för att kunna få det gröna avdraget är att du köper laddboxen och installationen av samma företag. Detta är ett måste och gör du inte det så har du endast rätt till rot-avdrag på 30 % för arbetskostnaden. Som tur är så erbjuder de flesta företag som säljer laddboxar även installation av laddboxen, vilket gör det smidigt.

Förutom kraven på hur du köper laddningsboxen så finns det även krav på själva laddboxen. Det är att kontakten har ett uttag som är typ 2 eller CCS/Combo, vilket innebär att den följer EU standarden. Laddaren du köper behöver också vara beredd på debitering och mätning. För att det inte ska bli några problem så brukar återförsäljarna endast erbjuder laddboxar som uppfyller dessa krav.

Vad är skillnaden mot ladda-hemma stödet?

Det finns en del skillnader mot det så kallade ladda-hemma stödet som gällde fram till 2021-01-01. Först och främst så behövde du själv anmäla dig för att få bidraget och ligga ute med kostnaden. Nu betalar du istället bara hälften av kostnaden och så är det leverantören som får betalt av skatteverket i efterhand.

Som max kunde du även endast få 10 000 kr per fastighet tidigare och nu ligger den nivån på 50 000 kr per år. Dock är nivå på samma procent, det vill säga att du får 50 % i skatteavdrag.

Sammanfattningsvis har det nya gröna avdraget gjort det både enklare och förmånligare för konsumenter att välja en elbil. eftersom avdraget sker automatiskt nu.

Bidrag för bostadsrättsföreningar och företag

Förutom privatpersoner finns det även mycket bostadsrättsföreningar och företag som väljer att köpa in laddboxar. Då är processen och bidraget ganska lik men de kommer att behöva ta kontakt med naturvårdsverket för att få bidraget.

Bidraget kallas för ”ladda bilen” och kan ge dig ersättning för till exempel arbete, material och installation. Det täcker upp till 50 % av den totala kostnaden och det går att ansöka när som helst. Du kan som max få 15 000 kr i bidrag per laddbox eller station du installerar.

Dock går det inte att få bidrag för installation av laddboxar som är till för allmänheten eller måste installeras enligt lag.

Vanliga frågor

Vilket bidrag för laddboxar gäller nu?

Bidraget för laddboxar som gäller nu heter det ”gröna avdraget” och har varit aktivt sen 2021-01-01. Du som konsument behöver inte aktivt ansöka om detta utan det sköter leverantören som du köper installationen och laddaren av.

Hur mycket skatteavdrag får man på laddboxar?

Med det gröna avdraget får du 50 % av kostnaden för installation och köp av laddbox. Det krävs dock att du köper både laddboxen och beställer installationen av samma företag.

Kan jag få bidrag för flera laddboxar?

Ja, du kan ansöka om bidraget till flera olika laddboxar vid flera tillfällen. Dock så finns det ett maxbelopp på 50 000 kr per år som du kan få i det gröna avdraget.

Vad är fördelen med bidrag för laddboxar?

För att bidra till att fler skaffar elbilar och går över från fossildrivna fordon så finns skatteavdragen för laddboxar och grön teknik. Det gör det helt enkelt billigare att äga en elbil, något som uppmuntrar folk att välja en elbil.

Innehållsansvarig:
Alexander Lundbom

Alexander

Alexander Lundbom är grundare och skribent på laddboxarna.com. Han har ett intresse för hållbarhet och vill därför hjälpa dig hitta rätt laddbox.

Mer om Alexander

Uppdaterad senast 2023-12-23